PEMANFAATAN TULANG IKAN TUNA SEBAGAI UPAYA PENGURANGAN LIMBAH MENJADI OLAHAN KERIPIK PADA UMKM MARIFA

Sri Ermawati, Lalu Agus Karlan

Abstract


One of the snacks is tuna bone chips, which consists of thin round slices made from tapioca flour. The use of materials made from fish bones is intended to reduce the waste of tuna fish bones that are discarded. This service activity was conducted in Malaju Village, a hamlet in the western part of Paropa, where most residents work as entrepreneurs concentrating on processed fish products. Among the most discarded waste from fish production is fish bones. This waste can pollute the surrounding environment. The purpose of this service is to help MSME players find solutions so that production waste does not pollute the surrounding environment. This service uses evaluation, socialization, and training. The result of utilizing tuna fish bones for making chips is to reduce the amount of tuna fish bone waste and make this product an additional source of income for small and medium businesses (MSMEs).


Full Text:

PDF

References


Adry, M. R., Aimon, H., Putra, H. S., Putri, D. Z., & Mikdad, C. A. (2022). PKM Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Nelayan Melalui Pelatihan Diversifikasi Produk Perikanan Laut di Kelompok Usaha Bersama Lumba - Lumba Putih Kecamatan Padang Selatan Kota Padang. Suluah Bendang: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 22(1), 197. https://doi.org/10.24036/sb.02220

Arisanti, D., Okhtora Angelia, I., & Amiruddin, A. (2021). Pemanfaatan Tepung Tulang Ikan untuk Bidang Pertanian oleh Masyarakat Desa Tanjung Keramat Gorontalo. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 7(1), 48–50. https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v7i1.9992

Azizi Musdar, T., Ade Ula Saswini, A., Gizi, P., & Teknologi dan Kesehatan Tri Tunas Nasional, I. (2023). PEMANFAATAN LIMBAH TULANG IKAN BANDENG MENJADI CEMILAN KERUPUK STIK TINGGI KALSIUM DAN PROTEIN SEBAGAI UPAYA PENCEGAHAN STUNTING. 7(5), 5206–5217. https://doi.org/10.31764/jmm.v7i5.17553

Badria, N., Hasanah, N., Rohmah, D. M., Riqi, H., & Alan, T. S. B. (2023). Implementasi Manajemen Kas Untuk Mencegah Kegagalan Keuangan Rumah Tangga. PENA DIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 28–35. https://doi.org/10.33474/penadimas.v2i1.22961

Di, P., Simatohir, D., & Julu, A. (2023). PKM PENGOLAHAN KERUPUK BERBASIS LIMBAH. 6, 3036–3041.

Huda, N., Pratiwi, A., Zulianti, R., Tinggi, S., Ekonomi, I., & Masyarakat, I. B. (2021). PELATIHAN PEMBUATAN KERUPUK TULANG IKAN TUNA Asakota Kota Bima Provinsi Nusa Tenggara Barat Indonesia . Kelurahan ini memiliki wilayah pesisir pantai Sebelah Timur Desa Nipa , Sebelah Barat Desa Rite , Sebelah sebagian besar bekerja sebagai nelayan tradis. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Cahaya Mandalika, 2(2), 1.

Ira Oktaviani Rz, Uthia, R., & Jannah, F. (2021). Pemanfaatan Tulang Ikan Patin sebagai Tepung Tinggi Kalsium di Kampung Patin, Kabupaten Kampar. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(3). https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i3.7055

Maryono, M., Merdekawati, D., Pratama, G. R., Nanda, R. P., & Nirawati. (2022). Pelatihan Pengolahan Tulang Ikan Nila menjadi Abon di Desa Sebangun Kecamatan Sebawi. Hippocampus: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 6–10. https://doi.org/10.47767/hippocampus.v1i1.347

Nisa, T. (2017). Program Kemitraan Masyarakat (Pkm) Pemanfaatan Limbah Tulang Ikan Menjadi Olahan Makanan Di Dusun Banjarsari Desa Kali Sari Kecamatan Natar Lampung Selatan The Community Partnership Program (Pkm) Of Utiliza-Tion Fish Bone Crude To Be Food Process In Dusun Banjarsari Desa Kalisari Of Natar South Lampung. In Agustus (Vol. 1, Issue 2).

Nurilmala, M., Wahyuni, M., & Wiratmaja, H. (2006). Perbaikan Nilai Tambah Limbah Tulang Ikan Tuna (Thunnus Sp) Menjadi Gelatin Serta Analisis Fisika-Kimia. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 9(2), 22–33.

PKM-GT-2010-UM-Aninda-Pemanfaatan-Tulang-Ikan-Bandeng-. (2010). Jurnal PKM, 11(1), 1–16.

Studi Teknologi Hasil Perikanan, P., & Sains dan Teknologi Universitas Kristen Wira Wacana Sumba, F. (n.d.). PEMANFAATAN LIMBAH TULANG IKAN TUNA (Thunnus sp.) SEBAGAI SUMBER KALSIUM DALAM PEMBUATAN STIK RUMPUT LAUT Firat Meiyasa dan Nurbety Tarigan.

Sulistiyani, A. T., Aisyah, D., Mamat, I., & Sontang, M. (2016). Pemberdayaan Masyarakat Pemanfaatan Limbah Tulang Ikan untuk Produk Hidroksiapatit (Hydroxyapatite/HA) Kajian di Pabrik Pengolahan Kerupuk Lekor Kuala Terengganu-Malaysia. In Indonesian Journal of Community Engagement (Vol. 02, Issue 01).

Trilaksani, W., Salamah, E., & Nabil, M. (2006). Pemanfaatan limbah tulang ikan tuna (. Pemanfaatan Limbah Tulang Ikan Tuna (Thunnus Sp.) Sebagai Sumber Kalsium Dengan Metode Hidrolisis Protein, IX, 34–45.

Yolanda Agnesia, P., & Baskara Katri, R. A. (2017). PEMANFAATAN DAGING DAN TULANG IKAN KEMBUNG (Rastrelliger kanagurta) DALAM PEMBUATAN CAMILAN STIK UTILIZATION OF MEAT AND BONE MACKAREL (Rastrelliger kanagurta) IN MAKING SNACK STICK. In Jurnal Teknologi Hasil Pertanian: Vol. X (Issue 1).




DOI: http://dx.doi.org/10.33474/penadimas.v2i2.23288

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Pena Dimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat is indexed by:

   

 

 

 

This work is licensed under a Creative Commons Attributions-ShareAlike 4.0 International License.