Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Implementasi SAK EMKM pada UMKM di Malang Raya

Sinta Nafia Afi, Maslichah Maslichah, Dyah Arini Rudiningtyas

Abstract


The execution of SAK EMKM represents a deliberate endeavor with the objective of achieving specific goals outlined by SAK EMKM. SAK EMKM, which stands for Financial Accounting Standards for Micro, Small, and Medium-sized Enterprises, serves as a tailored set of standards designed to serve as a reference for financial accounting practices within SMEs. This research seeks to assess the impact of SAK EMKM Socialization, Information Technology Utilization, Business Tenure, and Human Resources Quality on the implementation of SAK EMKM. The sample for this study comprises micro and small food & beverage SMEs located in the city of Malang. The study utilizes purposive sampling technique, and the sample size is determined using the Slovin formula. Findings from this research indicate that each independent variable can influence the execution of SAK EMKM. While the socialization of SAK EMKM shows no significant impact on its implementation, the utilization of information technology demonstrates a positive and notable effect on the implementation of SAK EMKM. Business tenure does not exert influence on the implementation of SAK EMKM, whereas the quality of human resources exhibits show no impact on its implementation.

Keywords: Implementation of SAK EMKM, SAK EMKM socialization, utilization of information technology, length of business, and quality of human resource


Full Text:

PDF

References


Astuti, N. P. (2014). Analisis Persepsi UMKM Atas Pelaporan Keuangan (Studi Empiris pada UMKM Pasar Porong Sidoarjo). Skripsi. Malang: Fakultas Ekonomi Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.

Belkouhi, A. R. (2001). Teori Akuntansi. Jakarta: Salemba Empat.

Fitriyani, R. (2014). Pengaruh Penggunaan Teknologi Informasi, Keahlian Pemakaian dan Intensitas Pemakaian Terhadap Kualitas Informasi Akuntansi. Skripsi. Bengkulu: Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Bengkulu.

Kementerian Koperasi dan UKM. (2013). Perkembangan Data Usaha Mikro, Kecil, Menengah (UMKM) dan Usaha Besar (UB) Tahun 2012-2013. Retrieved January 30, 2017, from www.depkop.go.id

Linawati, E., & Restuti, M. M. D. (2015). Pengetahuan Akuntansi Pelaku Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM) Atas Penggunaan Informasi Akuntansi. Conference in Business, Accounting, and Management, 2(1), 145–149. Semarang: Universitas Islam Sultan Agung.

Lubis, A. I. (2014). Akuntansi Keperilakuan. Jakarta: Salemba Empat.

Matindas, R. (2002). Manajemen Sumber Daya Manusia; lewat Konsep AKU (ambisi, kenyataan dan usaha). Pustaka Utama Grafiti. Jakarta.

Rahmi, M. (2013). Pengaruh Penggunaan Teknologi Informasi dan Keahlian Pemakai Terhadap Kualitas Informasi Akuntansi (Studi Empiris Pada Perusahaan BUMKM di Kota Padang). Padang: Universitas Negeri Padang.

Reeve, J. M., Warren, C. S., Duchac, J. E., Wahyuni, E. T., Soepriyanto, G.,

Siswanti, T., & Suryati, I. (2020). Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Penerapan Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro Kecil dan Menengah (SAK EMKM) dalam Penyusunan Laporan Keuangan (Study Kasus pada UMKM Kecamatan Makasar, Jakarta Timur). INOBIS: Jurnal Inovasi Bisnis dan Manajemen Indonesia, 3(3), 434-447.

Suastini, K. E., & Dewi, P. E. D. M. (2019). Pengaruh Kualitas Sumber Daya Manusia Dan Ukuran Usaha Terhadap Pemahaman Umkm Dalam Menyusun Laporan Keuangan Berdasarkan SAK EMKM (Studi Kasus Pada UMKM di Kecamatan Buleleng). JIMAT (Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi) Undiksha, 9(3).

Sugiyono, 2015. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Edisi Revisi. Bandung : Alfabeta.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


e_Jurnal Ilmiah Riset Akuntansi is indexed by:

e_Jurnal Ilmiah Riset Akuntansi is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License