Analisis Anggaran Biaya Produksi Sebagai Alat Perencanaan dan Pengendalian Biaya Produksi (Studi Empiris UD. Bosikan Budidaya Ikan Lele Kepanjen)
Abstract
With the increasing consumption of catfish by the public, catfish farming is now also in high demand. As well as supported by existing data from the Ministry of Marine Affairs and Fisheries. A budget is a financial plan designed for future activities in accordance with the objectives of a business. Planning is a process that can produce future plans in making a decision. Control is the most important factor in a business to manage the plan so that it can be fulfilled. Production costs are the price that needs to be paid to convert raw goods into finished goods. Catfish farming is one of the businesses that requires careful planning in terms of its production cost budget. In thi research for the budget and realization can be controlled and for the profits in production I, II and III can already cover expenses in the budget for making the pond and the needs in the budget provided. There are several limitations in this research, namely the production cost budget and this research only uses one object under study.
Keywords: Planning and controlling production costs of catfish farming
Full Text:
PDFReferences
Akram, H. (2020, September). Analisis Kelayakan Pengembangan Usaha Pengolahan Kerupuk Ikan Lele Clipss Catfish Chips di Kota Bogor. Forum Agribisnis, 10, September. Arief, M. (2014). Pengaruh Pemberian Probiotik Berbeda pada Pakan Komersial terhadap Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Lele Sangkuriang. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan.
Blocher. (2011). Manajemen Biaya. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat. Carter, W. (2011). Akuntansi Biaya Buku 2 (14 ed.). (Krista, Trans.) Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat.
Carter, W. K. (2004). Akuntansi Biaya (1 ed.). (Krista, Trans.) Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat.
Dinas Pertanian dan Perikanan. (2017). Data Produksi Perikanan Kota Depok Cabang Usaha Pembesaran Ikan Konsumsi. Dinas Pertanian dan Perikanan. Depok: Dinas Pertanian dan Perikanan.
Dinas Peternakan dan Perikanan Jombang. (2015). Data Produksi Ikan Lele Kabupaten Jombang Tahun 2015. Jombang, Jawa Timur, Indonesia: Dinas Peternakan dan Perikanan Jombang.
Faisal, S. (2005). Format-Format Penelitian Sosial (7 ed.). Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: PT.Raja Grafindo Persada.
Fatmawati, R. (2014, November). Perencanaan dan Pengendalian Biaya Produksi sebagai Suatu Usaha untuk Meningkatkan Efisiensi Biaya Produksi (Studi pada PT. Pabrik Gula Krebet Malang). Jurnal Administrasi Bisnis, 16, 3.
Fatmawati, R. (2014, November 1). Perencanaan dan Pengendalian Biaya Produksi sebagai Suatu Usaha untuk Meningkatkan Efisiensi Biaya Produksi (Studi pada PT. Pabrik Gula Krebet, Malang). Jurnal Administrasi Bisnis, 2.
Ginting, R. P. (2019, Juni). Analisis Anggaran Biaya Produksi sebagai Alat Perencanaan dan Pengendalian Biaya Produksi pada PT. Indapo Batu Rongkam. Jurnal Ilmiah Smart, III,42- 46.
Hanafi. (2002). Pengantar Manajemen. Yogyakarta, D.I. Yogyakarta, Indonesia: Graha Ilmu. Handoko, H. (2009). Manajemen. Yogyakarta, D.I Yogyakarta, Indonesia: BPFE.
Handoko, H. T. (2003). Manajemen. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat. Hartati, E. (2016). Analisis Pengendalian Biaya Produksi sebagai Suatu Usaha untuk Meningkatkan Efisiensi Biaya Produksi pada PT. Perkebunan Nusantara VII (Persero)Unit Musi Landas. Universitas Muhammadiyah Palembang, Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Palembang: Tidak dipublikasikan.
Kholmi, M. (2009). Akuntansi Biaya. Malang, Jawa Timur, Indonesia: UMM Press. Marlina, N. (2015). Peranan Anggaran Biaya Produksi sebagai Alat Pengendalian Biaya
Produksi pada CV. Azka Syahrani. Accounting Symposium (pp. 6-12). Bogor: SekolahTinggi Ilmu Ekonomi Kesatuan.
Miftahuddin, M. (2019). Analisis Risiko Produksi Pembesaran Ikan Lele dengan Sistem Bioflocdi PT. Agro 165 Nusantara Jaya. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta, Fakultas Sains dan Teknologi. Jakarta: Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.
Mowen, H. (2009). Akuntansi Manajerial. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat. Mulyadi. (2001). Akuntansi Manajemen Konsep, Manfaat, dan Rekayasa (1 ed.). Jakarta, DKIJakarta, Indonesia: Salemba Empat.
Mulyadi. (2001). Akuntansi Manajemen: Konsep, Manfaat, dan Rekayasa (1 ed.). Jakarta, DKIJakarta, Indonesia: Salemba Empat.
Robert dan Vijay. (2005). Sistem Pengendalian Manajemen. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat.
Siregar, B. (2013). Akuntansi Manajemen. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat. Soekarni, M. (2017). Metodologi Penelitian Bidang Ilmu Pengetahuan Sosial bagi Pemula. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: LIPI Press.
Surbakti, J. A. (2018). Analisis Pengembangan Usaha Budidaya Ikan Lele di Kota Kupang. Partner, 23, 662-671.
Sugiyono. (2012). Metode Penelitian Bisnis. Bandung, Jawa Barat, Indonesia: Alfabeta. Sujarweni, W. V. (2015). Metode Penelitian Bisnis dan Ekonomi. Yogyakarta, D.I. Yogyakarta, Indonesia: Pustaka Baru Press.
Suparta, N. (2013, Mei). 2.1.5 Kelayakan Usaha Budidaya Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus)dan Pengaruhnya terhadap Tingkat Pendapatan Petani Ikan Lelel di Kabupaten Tabanan. Jurnal Manajemen Agribisnis, 1, 14.
Supriyono. (2000). Sistem Pengendalian Manajemen (1 ed.). Yogyakarta, Jawa Tengah, Indonesia: BPFE.
Sutrisno. (2000). Manajemen Keuangan Teori Konsep dan Aplikasi (2 ed.). Yogyakarta, Yogyakarta, Indonesia: Ekonisia.
Sutrisno. (2001). Manajemen Keuangan: Teori, Konsep, dan Aplikasi (1 ed.). Yogyakarta, D.IYogyakarta, Indonesia: Ekonisia.
William, K. (2009). Akuntansi Biaya. Jakarta, DKI Jakarta, Indonesia: Salemba Empat. Yuningsih. (2009). Akuntansi Biaya (Revisi ed.). Malang, Jawa Timur, Indonesia: UM
Refbacks
- There are currently no refbacks.
e_Jurnal Ilmiah Riset Akuntansi is indexed by:
e_Jurnal Ilmiah Riset Akuntansi is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License