PENGUJIAN MUTU SUSU SAPI PERANAKAN FRIESIAN HOLSTEIN (PFH) MENGGUNAKAN METODE ENZIMATIK DAN MIKROSKOPIK DI CV. MILKINDO BERKA ABADI

Syah Rizal Affandi, Faisal Faisal, Majida Ramadhan

Abstract


Milk quality testing is a crucial aspect in the dairy industry, conducted through two main approaches: enzymatic testing, specifically the reduction power test, and microscopic examination. Enzymatic testing is used to estimate the bacterial count in milk, which affects the milk's quality and reduction power. The microscopic approach highlights the biological structure of fresh milk that influences its quality. The aim of this research is to assess milk quality by estimating the bacterial count and understanding the biological structure of milk. The research method employed is descriptive qualitative research, which allows for understanding and describing phenomena without quantitative measurements. The results of enzymatic testing using 1% methylene blue showed that the blue color reduction time reached ≥8 hours, with the bacterial count in milk exceeding 500,000 CFU. Meanwhile, microscopic examination of milk structure revealed images of fat and casein structures in milk. Milk globules affect the physical and organoleptic properties of milk and play a role in cream formation and milk emulsion properties. On the other hand, casein is the main component of milk solids. The microscopic structure of casein, or casein microcomplexes, is an indicator of fresh milk quality. Enzymatic testing results indicate good milk quality or within safe consumption limits. Milk is considered of good quality (grade I) if the blue color disappears within 8 hours or more ≥8; <5×10ⵠCFU.

 

Keywords: Casein, Enzymatic, Enzyme Activity, Fat, Methylene Blue, Microscopy.

 

ABSTRAK

Pengujian mutu susu menjadi aspek penting dalam industri susu yang dilakukan melalui dua pendekatan utama yaitu pengujian enzimatik, khususnya uji daya reduksi dan mikroskopik. Pengujian enzimatik digunakan untuk memperkirakan  jumlah  bakteri  dalam susu,  yang  mempengaruhi  mutu  dan  daya  reduksi susu  Pendekatan mikroskopik menyoroti struktur biologis susu segar yang mempengaruhi kualitasnya.. Tujuan penelitian adalah menilai mutu susu melalui perkiraan jumlah bakteri dan memahami struktur biologis susu. Metode penelitian yang digunakan adalah penelitian kualitatif deskriptif, yang memungkinkan pemahaman dan deskripsi fenomena tanpa pengukuran kuantitatif. Hasilnya pengujian enzimatis menggunakan metil biru 1%, lamanya warna biru tereduksi mencapai ≥8 jam, dengan jumlah bakteri dalam susu >500.000 CFU. Sedangkan pengujian mikroskopis tentang struktur susu diperoleh gambar struktur lemak dan kasein pada susu. Globula susu memengaruhi sifat fisik dan organoleptik susu serta berperan dalam pembentukan krim dan sifat emulsi susu. Di sisi lain, kasein menjadi komponen utama padatan susu. Struktur mikroskopis kasein, atau mikrokompleks kasein, adalah indikator kualitas susu segar. Hasil pengujian secara enzimatis menggambarkan kualitas susu yang baik atau dalam batas yang aman untuk dikonsumsi. Susu dikatakan baik (mutu I) jika warna biru hilang dalam waktu 8 jam atau lebih ≥8; <5×10ⵠCFU.

 

Kata kunci : Enzimatik, Kasein, Lemak, Metil biru, Mikroskopis.


Full Text:

PDF

References


Aube, C., Rousseau, V., & Morin, M.E. (2007). Perceived organizational support and organizational commitment: The moderating effect of locus of control and work autonomy. Journal of

Managerial Psychology, 22(5), 479-495.

Aliyah, S.C., Faisal, & Ramadhan, M. (2024). Perbedaan Pemberian Pakan Terhadap Kuantitas dan

Kualitas Susu Sapi. e-Jurnal Ilmiah Mahasiswa Sains UNISMA Malang (JIMSUM), Volume

(1), 77-83.

Chamba, J.F., Barret, A., Paniel, N., & Broyart, B. (2013). Membrane filtration of milk: Application to the determination of fat globule size distribution. Lait, 83(5), 365-376.

Dalgleish, D. G. (1998). On the structural models of bovine casein micelles—Review and possible improvements. Soft Condensed Matter, 19(27), 9999-10004.

Gustiani, E. (2009). Pengendalian cemaran mikroba pada bahan pangan asal ternak (daging dan

susu) mulai dari peternakan sampai dihidangkan. Jurnal Litbang Pertanian, 28(3), 96-100.

Hadiwiyato, S. (1994). Teori dan Prosedur, Pengujian Mutu Susu dan Hasil Olahannya (Edisi

Kedua). Liberty, Yogyakarta. Halaman 106-110.

Holt, C. (1992). Structure and Stability of Bovine Casein Micelles. Dalam Advanced Dairy

Chemistry-1 Proteins (hlm. 141-211).

Horne, D. S. (1998). Casein Micelle Structure: Models and Muddles. Current Opinion in Colloid &

Interface Science, 3(5), 565-571.

Millogo, V., Sjaunja, K. S., Ouedraogo, G. A., & Agenas, S. (2010). Raw milk hygiene at farms

processing units and local markets in Burkina Faso. Journal of Food Control, 21, 1070-1074. Diakses dari www.elsevier.com/locate/foodcont

Pareek, C.S., Smoczynski, R., & Tretyn, A. (2011). Sequencing Technologies and Genome

Sequencing. Journal of Applied Genetics, 52(4), 413-435.

Ramadhan, M., Fitirah, E., Khuluqiyyah, W.D.F., & Wachid, A. (2023). Karakteristik Kualitas

Susu Sapi Friesian Holstein Hasil Pemerahan Pagi dan Sore di KUD Argopuro Kecamatan Krucil Kabupaten Probolinggo. Jurnal Ilmiah Fillia Cendekia, 8(2). https://doi.org/10.32503/fillia.v8i2.3556




DOI: http://dx.doi.org/10.33474/jimsum.v2i2.24893

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Publisher:
Fakultas Matematika dan Ilmu pengetahuan Alam Universitas Islam Malang
Jl MT. Haryono No.193, Gedung B Lt. 1.

Editorial Address:
Jalan Mayjen Haryono No.193, Dinoyo, Kec. Lowokwaru, Kota Malang, Jawa Timur 65144


Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.