KAJIAN FORMULASI PUPUK ORGANIK CAIR KEONGMAS (Pomacea canaliculata) TERHADAP PERTUMBUHAN, HASIL DAN KUALITAS KANGKUNG DARAT (Ipomoea reptans Poir)
Abstract
therefore, it is necessary to conduct research of keongmas utilization as a liquid organic fertilizer (LOF). The study was conducted at the third floo screenhouse of Agriculture faculty  University of Islam malang.  , with the altitude ±400 meters above sea level, the  temperatures between 22.7 ° C - 25.1 ° C, and the rainfall reaches an average ranging from 0-20 mm per year. The study was conducted in August - September 2019. This study used a single factor of simple randomized block design with consints of 9 levels :  a dose without LOF, 0% LOF meat + 25% LOF shell, 0% LOF meat + 50% LOF shell , 25% LOF meat + 0% LOF Shell, 25% LOF meat+ 25% LOF Shell, 25% LOF meat + 50% LOF shell, 50% LOF meat  + 0% LOF shell, 25% LOF meat + 25% LOF shell , and 50% LOF meat + 50% LOF shell. The results of research showt that application of golden snail LOF based on meat and shell  have no significant effect on growth, yield and quality of Ipomoea aquatic. This is caused by the low quality of the LOF used in this research.
Full Text:
PDFReferences
Abdul Rahmi, dan Jumiati, 2007. Pengaruh Konsentrasi dan Waktu Penyemprotan Pupuk Organik Cair Sper ACI terhadap Pertumbuhan dan Hasil Jagung Manis. Jurnal Agritrop. 26 (3): 105-109.
Andriani, Vivin. 2018. Aplikasi cangkang dan daging keong mas (Pomacea canaliculata L.) Sebagai zat pengatur tumbuh organic Terhadap pertumbuhan tanaman selada (Lactuca sativa L.). Stigma. ISSN: 1412 – 1840
Anna, M.S.P. 2017. Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Keong Mas (Pomacea canaliculate) dan Penggunaan Mulsa Plastik Hitam Perak Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman kacang Hijau (Vigna radiata). Skripsi. Universitas Sanata Dharma Yogyakarta. 3 (4): 35 - 42
Astuti, P. 2013. Pemanfaatan Limbah Air Leri Beras IR 64 sebagai Bahan Baku Pembuatan Sirup Hasil Fermentasi Ragi Tempe Dengan Penambahan Kelopak Bunga Rosella Sebagai Pewarna Alami. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Azwar, Saifuddin. 2008. Reliabilitas dan Validitas. Pustaka Pelajar : Yogyakarta.
Azwar. 2008. Air Kelapa Pemacu Pertumbuhan Anggrek. http://www.azwar.web.ugm.ac.id. Diakses 31 Juli 2019.
Budiyono, S. 2006. Teknik Mengendalikan Keong Mas pada Tanaman Padi. Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian. 2 (2): 128-133.
Cazzaniga, N.J. 2002. Old species and new concepts in the taxonomy of pomacea (gastropoda : Ampullariidae). Biocell. 26 (1): 71 – 81.
Damayanti, F.F. 2015. Pengaruh Konsentrasi Mikroorganism Lokal (MOL) Berbahan Dasar Keong Mas (Pomaca canaliculate L.) Terhadap Pertumbuhan Tanaman Cabai Keriting. Skripsi. Universitas Sanata Dharma Yogyakarta.
Djuariah, D. 2007. Evaluasi Plasma Nutfah Kangkung di Daratan Medium Rancaekek. Jurnal Hortikultura. 7 (3): 756-762.
Djumali dan Nurnasari, E. 2012. Tanggapan fisiologi tanaman tembakau temanggung terhadap dosis pupuk nitrogen serta kaitannya dengan hasil dan mutu rajangan. Buletin Tanaman Tembakau, Serat & Minyak Industri 4(1) desember 2012:10-20. Balittas. Malang
Fitriatin, Betty Natalie, B Joy dan T Subroto. 2009. Pengaruh Mikroorganisme Pelarut Fosfat Dan Pupuk P terhadap P Tersedia, Aktivitas Fosfatase, Populasi Mikroorganisme Pelarut Fosfat, Konsentrasi P Tanaman dan Hasil Padi Gogo (Oryza sativa L.) pada Ultisols. Jurnal Agrikultura. 20 (3)
Gardner, F.P., R.B. Pearce and R.L. Mitchell. 1991. Fisiologi Tanaman Budidaya. Terjemahan: Herawati Susilo. UI Press : Jakarta.
Harjana, Dadan. 2016. Kandungan Gizi dan Manfaat Kangkung. http://manfaatnyasehat.blogspot.co.id/2014/01/kandungan-gizi-danmanfaat-kangkung.html. Diakses pada 16 Maret 2019
Refbacks
- There are currently no refbacks.